Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

PASKAL Laung “Amaran” Pada Pihak “Intai” Terumbu Layang-Layang

Seorang pegawai tentera Jepun Lt Kol Aita Moriki dalam kertas kerjanya mengatakan bahawa Terumbu Layang-Layang milik Malaysia yang terletak di Kepulauan Spratly itu berkemungkinan dijadikan salah satu sasaran oleh tentera China yang melaksanakan latihan airborne melibatkan 16 buah pesawat pengangkut tentera negara itu berhampiran Zon Maritim Malaysia (ZMM) pada 31 Mei tahun lepas.

0 22,897

(DEFENCE SECURITY ASIA) – Anggota-anggota Pasukan Khas Tentera Laut Diraja Malaysia (PASKAL) telah memperlihatkan ketangkasan mereka dalam memastikan misi penyusupan dilaksana mereka menemui kejayaan dalam latihan yang diadakan di Stesen Lima di Terumbu Layang-Layang.

Sebagaimana yang kita tahu, Terumbu Layang-Layang merupakan sebahagian daripada Kepulauan Spratly, Laut China Selatan yang menjadi pertikaian di antara beberapa negara termasuk China.

Tindakan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) melaksanakan latihan di Stesen Lima,Terumbu Layang-Layang dan mewar-warkannya kepada media adalah baik kerana siaran media itu juga boleh berfungsi sebagai “amaran” kepada mana-mana pihak yang sedang “mengintai” kedaulatan negara di terumbu karang itu.

PASKAL
ATM

 

Latihan misi penyusupan PASKAL di Stesen Lima, Terumbu Layang-Layang itu turut disaksikan oleh PAT Tan Sri Affendi Buang dan Panglima Tentera Laut Laksamana Tan Sri Mohd Reza bin Mohd Sany serta barisan kepimpinan Jawatankuasa Laksamana (JLAKS) TLDM.

Dalam satu kenyataan menerusi media sosialnya, ATM menyatakan bahawa  pasukan elit berkenaan telah mempamerkan ketangkasan mereka dalam suatu misi penyusupan.

“Anggota PASKAL memperlihatkan kecekapan mereka dalam memastikan misi yang diberi mencapai objektif yang ditetapkan,” menurut kenyataan terbabit.

Latihan membabitkan anggota PASKAL itu adalah bersempena dengan Eksesais KERISMAS 27/2022 (Eks KERISMAS 27/2022) yang dilaksanakan di Pangkalan TLDM Kota Kinabalu (PTKK) serta perairan Laut China Selatan dari 3 hingga 23 Oktober 2022. 

Selain itu, PAT turut ditaklimatkan dengan latihan melibatkan  penyatuan Naval Gunfire Support (NGS) dan Air Defence Exercise (ADEX). 

PASKAL
ATM

 

Beberapa bulan lepas, Defence Security Asia telah menulis artikel yang berdasarkan satu kertas kerja oleh penyelidik tentera Jepun Lt Kol Aita Moriki di Japan Air Self Defense Force (JASDF) Center for Air and Space Power Strategic Studies (CASPSS).

Dalam kertas kerjanya itu, Lt Kol Aita mengatakan bahawa Terumbu Layang-Layang milik Malaysia di Kepulauan Spratly itu berkemungkinan dijadikan salah satu sasaran oleh tentera China yang melaksanakan latihan airborne melibatkan 16 buah pesawat pengangkut tentera negara itu berhampiran Zon Maritim Malaysia (ZMM) pada 31 Mei tahun lepas.

Dalam latihan airborne yang melibatkan 16 pesawat pengangkut IL-76 dan Y-20 itu, pegawai tentera Jepun itu mendakwa Beijing dipercayai mensasarkan penawanan landasan-landasan kapal terbang yang terdapat di Pulau Layang-Layang (Malaysia), Pulau Taiping diduduki Taiwan, Pulau Pag-asa (Filipina) dan Pulau Spratly (Vietnam).

Lt Kol Aita seorang penyelidik di CASPSS juga merupakan juruterbang dan bekas Komander 302nd Tactical Fighter Squadron, JASDF.

Dalam kertas kerja bertajuk “ The True Meaning of the Chinese Air Force’s Flying Transport Aircraft Near Malaysia: Airborne Units in Power Projection “, beliau berkata, tentera China sedang merancang operasi airborne melibatkan pengguguran anggota tentera payung terjun di keempat-empat pulau yang masih belum dikuasainya di Laut China Selatan.

PASKAL
ATM

 

Operasi airborne oleh tentera China itu melibatkan anggota payung terjunnya digugurkan untuk menawan landasan kapal terbang yang terdapat di pulau-pulau di Laut China Selatan terdiri daripada Pulau Taiping  (Taiwan), Pulau Layang-Layang (Malaysia), Pulau Pag-asa (Filipina) dan Pulau Spratly (Vietnam).

Pesawat-pesawat pengangkut tentera China dipercayai telah melakukan penerbangan di ruang udara berhampiran pulau-pulau terbabit pada 31 Mei lepas,  bagi membiasakan mereka keadaan persekitaran di pulau-pulau itu (sama ada pulau semulajadi atau pulau-pulau buatan manusia)

“Untuk tujuan itu, berkemungkinan krew-krew pesawat pengangkut tentera China berlatih melakukan profil penerbangan dalam formasi in-trail dipisahkan sejauh 60 batu nautika, membiasakan diri mereka dengan keadaan topografi sekeliling.”

“Ini adalah misi oleh formasi pesawat-pesawat tentera China itu,” menurut  Lt Kol Aita di dalam kertas kerjanya itu.

Penerbangan 16 buah pesawat China menghampiri ZMM itu boleh disifatkan sebagai “China Blitzkrieg” bertujuan untuk menawan landasan kapal terbang di pulau-pulau terbabit yang masih belum dikuasai oleh China di Laut China Selatan termasuk Pulau Layang-Layang.

TUDM
Rajah pencerobohan pesawat tentera China pada 31 Mei lepas. (kredit TUDM)

 

Beliau berkata “China Blitzkrieg” ini boleh berlaku pada waktu aman bertujuan untuk menyukarkan mana-mana pihak mengagak tindakan yang bakal diambil oleh China.

Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) dalam satu kenyataan pada 1 Jun 2021 iaitu sehari selepas kejadian menggemparkan itu berkata,  ia telah mengesan “penerbangan mencurigakan” 16 buah pesawat Tentera Udara Republik Rakyat China/ People’s Liberation Army- Air Force (PLAAF) memasuki ruang udara ZMM, Kota Kinabalu Flight Information Region (FIR) dan menghampiri ruang udara nasional pada 31 Mei 2021.

Penerbangan pesawat-pesawat PLAAF tersebut telah dikesan oleh Radar Pertahanan Udara TUDM daripada Pusat Pertahanan Udara (CRC 2) di Sarawak pada jam 11.53 pagi.

TUDM
Pesawat pengangkut tentera China Xian Y-20 digelar “Chubby Girl” yang dipintas oleh pesawat TUDM pada 31 Mei lepas.(kredit TUDM)

 

“Pesawat-pesawat tersebut telah dikesan terbang secara formasi taktikal in-trail pada jarak 60 batu nautika di antara satu sama lain. Formasi panjang tersebut juga telah terbang dengan paten dan haluan yang sama menggunakan satu titik laluan masuk dan keluar. “

“Mereka kemudiannya didapati mengubah arah penerbangan di ruang udara Beting Patinggi Ali yang berkepentingan kepada negara,” menurut TUDM dalam kenyataan itu.

“Mereka kemudiannya didapati mengubah arah penerbangan di ruang udara Beting Patinggi Ali yang berkepentingan kepada negara,” menurut TUDM lagi.

TUDM
Sebuah pesawat pengangkut China Ilyushin-76 yang dipintas oleh TUDM ketika menghampiri Zon Maritim Malaysia pada akhir Mei tahun lepas.(kredit TUDM)

 

TUDM berkata, pesawat-pesawat tentera udara China itu telah dikesan terbang pada ketinggian di antara 23,000 kaki sehingga 27,000 kaki dengan kelajuan 290 knots melalui Singapore FIR sebelum memasuki ruang udara ZMM, KK FIR.

Pesawat-pesawat tentera China itu seterusnya terbang menghampiri 60 batu nautika daripada pesisir pantai Wilayah Sarawak yang dikhuatiri akan mengancam kedaulatan negara.

Pihak TUDM telah meletakkan pesawat Hawk 208 daripada No. 6 Skuadron, Pangkalan Udara Labuan di dalam keadaan siap sedia melalui Operasi Curiga TUDM.

DSA
Sebuah pesawat Su-30MKM ketika terbang rendah di Stesen Lima, Pulau Layang-Layang (gambar sumbangan pembaca DSA)

 

Pemantauan menerusi radar pertahanan udara diteruskan ke atas pesawat-pesawat tersebut disamping beberapa percubaan untuk mengarahkan mereka menghubungi kawalan trafik udara KK FIR.

Apabila arahan tidak dipatuhi dan didapati melangkaui persempadanan KK FIR menghala ke ruang udara nasional, TUDM telah melancarkan pesawat-pesawat pemintas Hawk pada jam 1333H untuk melakukan identifikasi visual.

“Hasil daripada pemintasan udara yang dilaksanakan, TUDM telah mengenalpasti pesawat-pesawat tersebut adalah daripada jenis Ilyushin Il-76 dan pesawat Xian Y-20. Pesawat-pesawat jenis ini merupakan pesawat pengangkut strategik dan berupaya melaksanakan pelbagai misi,” kata TUDM.

Apps

JOM!!!!! TEKAN DI SINI UNTUK MUAT-TURUN APPS DEFENCE  SECURITY ASIA DI GOOGLE PLAY STORE

 

“Insiden ini merupakan perkara yang serius terhadap ancaman KEDAULATAN NEGARA dan KESELAMATAN PENERBANGAN berdasarkan kepadatan trafik udara di dalam laluan penerbangan (Airways) di dalam KK FIR,” menurut TUDM lagi

Pada 3 Jun tahun lepas, Wisma Putra telah menyerahkan nota diplomatik kepada Duta Besar China ke Malaysia berkenaan insiden “penerbangan mencurigakan” pesawat-pesawat tentera negara itu di Zon Maritim Malaysia pada 31 Mei lepas.

Pulau Layang-Layang atau Terumbu Layang-Layang terletak 162 batu nautika bersamaan 300 km dari barat laut Kota Kinabalu, yakni dalam lingkungan 200 batu nautika zon eksklusif seperti yang dibenarkan menurut Konvensyen Undang-undang Laut Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.— DSA

Jom!!!! follow TwitterTelegramFacebook dan download Apps Defence Security Asia di Google Playstore

 

Comments
Loading...