Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

KAI, Rakan Tempatan Tawar Pemasangan Akhir Pesawat FA-50 Di Malaysia

Syarikat Korea Aerospace Industries (KAI) bersama-sama rakan tempatannya, Kemalak Systems menawar untuk mewujudkan kemudahan pemasangan akhir (final assembly line) bagi pesawat FA-50 di Malaysia.

0 6,702

DEFENCE SECURITY ASIA) – Sebagaimana yang kita tahu, syarikat Korea Aerospace Industries (KAI) menerusi pesawat pejuang ringannya, FA-50 merupakan salah satu pembida untuk program perolehan 18 buah pesawat Fighter Lead-In Trainer/Light Combat Aircraft (FLIT/LCA) untuk Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Untuk itu, KAI telah menjalin kerjasama dengan syarikat tempatan, Kemalak Systems Sdn Bhd yang juga merupakan rakan perunding bagi syarikat Korea Selatan itu untuk program “Industrial Collaborator Partner” (ICP).

Bercakap kepada Defence Security Asia, Ketua Pegawai Kewangan (CFO) Kemalak  Systems Mej (B) Mohd Iswandi Mohd Sharif berkata,  program ICP yang ditawarkan oleh KAI sekiranya ia berjaya memenangi tender bagi pesawat FLIT/LCA TUDM adalah amat menyeluruh dan mampu melonjakkan keupayaan teknologi tempatan.

Tawaran oleh KAI itu juga akan mencetuskan kesan berganda (multiplier effect) kepada industri-industri dan syarikat teknologi lain di Malaysia.

Malaysia secara keseluruhannya akan menerima kesan yang positif daripada program kerjasama teknologi yang ditawarkan oleh KAI dan rakan teknologi tempatannya, Kemalak Systems.

FA-50

“Bagi program ICP itu, antara tawaran utama daripada KAI sekiranya Malaysia dan TUDM memilihnya sebagai pemenang tender FLIT/LCA itu adalah mewujudkan ‘final assembly line’ bagi pesawat FA-50 di Malaysia.”

“Buat pertama kali, Malaysia akan memiliki kemudahan pemasangan akhir pesawat pejuang. Kemalak Systems telah mencadangkan kepada KAI untuk mewujudkan kemudahan pemasangan akhir pesawat FA-50 itu di Malaysia dan KAI telah bersetuju dan menyertakannya di dalam tawaran mereka kepada Kementerian Pertahanan,” kata Mohd Iswandi.

KAI telah bersetuju untuk melabur (invest) dalam usaha mewujudkan kemudahan pemasangan akhir pesawat FA-50 di Malaysia itu, tetapi keputusan akhir terletak di tangan kerajaan.

Usaha menwujudkan kemudahan pemasangan pesawat FA-50 di Malaysia ia adalah sesuatu yang “besar” dan kesan positifnya daripada kewujudan kemudahan itu akan turut dirasai oleh industri-industri lain di Malaysia.

“Secara keseluruhannya, kewujudan pusat pemasangan pesawat FA-50 di Malaysia akan memberikan kesan positif kepada negara keseluruhannya dan usaha Malaysia untuk menguasai teknologi tinggi terutamanya yang berkait dengan penerbangan,” kata Mohd Iswandi.

FA-50

Selain mewujudkan peluang pekerjaan di dalam teknologi tinggi untuk anak-anak tempatan, pusat pemasangan itu juga akan memastikan Malaysia muncul sebagai pemain utama di dalam industri pemasangan pesawat pesawat pejuang.

Beliau juga berkata, pihaknya bersama-sama KAI telah pun mengenalpasti beberapa lokasi kemudahan pemasangan pesawat FA-50, dengan Kuantan antara lokasi yang dalam kajian mereka.

Kemudahan pesawat FA-50 di Malaysia juga adalah langkah yang tepat kerana kos di Malaysia adalah rendah berbanding di Korea Selatan, sekaligus merendahkan lagi kos per-unit bagi pesawat pejuang ringan itu dan menjadikannya lebih kompetitif di mata pelanggan.

Sebagaimana yang kita, beberapa negara lain di rantau ini turut menggunakan pesawat FA-50 termasuk Thailand, Filipina dan Indonesia (T-50i).

Kemudahan pemasangan pesawat FA-50 di Malaysia itu boleh juga memasang pesawat itu untuk negara-negara lain sekiranya terdapat pesanan untuk memperolehinya.

 

Mohd Iswandi juga berkata, selain pusat pemasangan akhir pesawat FA-50 itu, syarikat KAI juga menawarkan untuk mewujudkan pusat Maintenance, Refurbishment and Overhaul (MRO) untuk pengguna pesawat itu.

Sebagaimana pusat pemasangan akhir FA-50, pusat MRO untuk pesawat itu di Malaysia boleh menjadi pusat penyelenggaran sehenti untuk pengguna-pengguna pesawat itu Asia Tenggara dan negara-negara lain.

Kewujudkan pusat pemasangan akhir FA-50 dan MRO bagi pesawat pejuang ringan buatan KAI di Malaysia akan mengukuhkan lagi kedudukan Malaysia sebagai pemain utama di dalam industri penerbangan (aviation) antarabangsa dan memastikan rakyat tempatan mampu menguasai teknologi tinggi.

Satu lagi kerjasama program ICP oleh Kemalak Systems dan KAI akan menyaksikan syarikat Korea Selatan itu memindahkan teknologi pembangunan simulator kepada syarikat teknologi tempatan, Ikramatic untuk membangunkan “Full Mission Simulator” untuk pesawat FA-50.

Memandangkan bilangan pengguna-pengguna pesawat FA-50 di seluruh dunia semakin meningkat, maka ia menyediakan peluang juga kepada syarikat tempatan untuk memasarkan “Full Mission Simulator” pesawat itu kepada pelanggan-pelanggan yang lain.

Ia adalah tawaran yang amat menarik daripada Kemalak Systems dan KAI.   

FA-50
Pesawat KAI-50 buatan Korea Selatan

Sementara itu Mohd Iswandi juga berkata, syarikat daripada Korea Selatan itu tidak mempunyai masalah untuk memenuhi syarat pembayaran pembelian pesawat dilakukan secara “counter-trade” iaitu sehingga (up to) 50 peratus bayaran di dalam bentuk minyak dan produk-produk akhir kelapa sawit.

Beliau berkata, ia tidak semestinya dalam bentuk minyak sawit (crude palm oil) semata-mata kerana ada 11 elemen produk akhir minyak sawit termasuk oleo-chemical, biodiesel dan lain-lain yang boleh dipertimbangkan sebagai bentuk “counter-trade” pembayaran.

“Syarikat Korea Aerospace Industries tiada masalah untuk menerima ‘counter-trade’ bayaran dalam bentuk minyak kelapa sawit dan produk-produk akhir kelapa sawit,” kata beliau dan menambah bahawa pihak mereka juga telah mengadakan pertemuan dan perbincangan dengan Malaysia Palm Oil Board (MPOB).

Pada pendapat admin, apa yang ditawarkan oleh KAI dan Kemalak Systems ini adalah amat menarik dengan kesan yang amat positif kepada keseluruhan ekosistem teknologi di negara ini, tetapi apa pun keputusan akhir terletak ditangan kerajaan.

 

DEFENCE SECURITY ASIA

Comments
Loading...