Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

Filipina Semakin Hampir Pilih JAS-39 Gripen. Kontrak Pembelian Seawal Bulan Depan?

Filipina dikatakan sedang menimbangkan untuk memiliki di antara 12 hingga 14 buah pesawat pejuang Gripen itu bagi membolehkannya membentuk sebuah skuadron pesawat pejuang pelbagai guna (Multi Role Combat Aircraft – MRCA) bagi bergandingan dengan pesawat pejuang ringan FA-50 buatan Korea Selatan miliknya.

0 4,966

(DEFENCE SECURITY ASIA) – Negara jiran, Filipina dilaporkan semakin hampir untuk “menolak” pesawat pejuang F-16 buatan Amerika Syarikat dan sebaliknya memilih pesawat pejuang JAS-39 Gripen yang dibangunkan oleh firma Sweden, Saab Group untuk tentera udaranya.

Filipina dikatakan sedang menimbangkan untuk memiliki di antara 12 hingga 14 buah pesawat pejuang Gripen itu bagi membolehkannya membentuk sebuah skuadron pesawat pejuang pelbagai guna (Multi Role Combat Aircraft – MRCA) bagi bergandingan dengan pesawat pejuang ringan FA-50 buatan Korea Selatan miliknya.

Jurucakap Jabatan Pertahanan Filipina Arsenio Andolong sebagai dipetik oleh media tempatan negera itu berkata, delegasi pegawai-pegawai kanan daripada Jabatan Pertahanan Filipina, Sweden dan syarikat telah mengadakan pertemuan baru-baru ini.

Dalam pertemuan itu, ia bukan sahaja disertai oleh Jabatan Pertahanan Filipina tetapi juga Jabatan Kewangan dan Jabatan Luar Negeri negara Asia Tenggara itu.

Mereka menjangkakan kedua-dua negara akan menandatangani perjanjian pembelian pesawat Gripen itu pada bulan depan di Sweden, sekaligus menjadikan Filipina negara kedua di Asia Tenggara sebagai pengguna pesawat pejuang buatan negara Scandinavia itu selepas Thailand.

Saab Group
Tiga buah pesawat pejuang Gripen Thailand.

 

Filipina dijangka akan memperolehi pesawat pertama Gripen itu pada 2027 seawalnya dan pesawat terakhir atau ke-14 pada 2028.

Tentera Udara Diraja Thailand memiliki 12 buah pesawat pejuang Gripen, tetapi salah sebuah daripadanya terhempas dalam satu pertunjukkan di Hatyai beberapa tahun lepas.

Bangkok juga bercadang menambah pemilikan pesawat-pesawat pejuang Gripen milikknya selepas permohonannya untuk memiliki pesawat pejuang generasi kelima buatan Amerika Syarikat, F-35 ditolak oleh Washington.

Beberapa bulan lepas, Filipina dan Sweden telah menandatangani Memorandum Persefahaman  yang akan menyaksikan pembabitan syarikat Sweden dalam usaha-usaha pemodenan Angkatan Tentera Filipina terutamanya Tentera Udara Filipina.

Sebulan sebelum MoU antara Filipina dan Sweden ditandatangani, pegawai-pegawai tertinggi Tentera Udara Filipina dilaporkan telah melakukan lawatan ke Sweden dan berkunjung ke kemudahan syarikat Saab Group melihat dengan lebih dekat pesawat Gripen itu serta pesawat AEWC (Early Warning and Control).

F-16
F-16 Block 70

 

Pada tahun 2021, Amerika Syarikat telah meluluskan potensi penjualan 12 buah  varian terkini pesawat pejuang F-16 kepada Filipina, tetapi urusan pembelian itu tertangguh sehingga kini akibat kekangan kewangan dihadapi oleh Manila yang menganggap harga yang ditawarkan oleh Washington itu “terlalu mahal.”

Potensi penjualan 10 buah pesawat F-16C Block 70/72 dan dua buah F-16D Block 70/72 yang dibangunkan oleh Lockheed Martin bernilai US$2.5 bilion (RM11.25 bilion).

Selain itu, pakej penjualan oleh Amerika Syarikat itu juga meliputi 12 buah peluru berpandu lancaran udara Harpoon Block II, dua peluru berpandu latihan, alat ganti dan perkakas lain.

Pesawat-pesawat F-16 itu juga akan dilengkapi dengan 24 buah peluru berpandu AIM-9X Sidewinder Block II, 24 buah peluru berpandu latihan, alat ganti yang dibangunkan oleh syarikat Raytheon Technologies.

Bagaimanapun Duta Filipina ke Amerika Syarikat Jose Manuel Romualdez baru-baru ini berkata dalam temuramah dengan Nikkei Asia bahawa kos perolehan pesawat pejuang F-16 daripada Amerika Syarikat adalah terlalu mahal dan di luar kemampuan negaranya.

Gripen
Gripen

 

“Ianya masih terlalu mahal, jadi kita (Filipina) terpaksa mencari jalan bagi membolehkan kita membiayai pembelian (F-16) itu dalam jangka masa panjang,” menurut beliau.

Berikutan harga varian terkini pesawat pejuang F-16 yang ditawarkan oleh Amerika Syarikat itu adalah terlalu mahal dan di luar “kemampuan” Filipina, maka negara Asia Tenggara itu sedang mencari jalan alternatif untuk mendapatkan pesawat-pesawat pejuang baru untuk tentera udaranya. — DSA

Notis

  

Comments
Loading...