Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

Tuntutan Sulu: Unit Milik Petronas di Luxembourg Dirampas Lagi

Ini berikutan permohonan oleh ‘waris’ bekas kesultanan untuk menguatkuasakan anugerah AS$15 bilion yang mereka menangi terhadap Malaysia, kata peguam waris itu dan dokumen mahkamah yang dilihat oleh Reuters.

0 1,845

(DEFENCE SECURITY ASIA) — Bailif mahkamah di Luxembourg mengeluarkan perintah rampasan baharu untuk dua unit milik syarikat minyak dan gas kebangsaan, Petronas minggu ini.

Ini berikutan permohonan oleh ‘waris’ bekas kesultanan untuk menguatkuasakan anugerah AS$15 bilion yang mereka menangi terhadap Malaysia, kata peguam waris itu dan dokumen mahkamah yang dilihat oleh Reuters.

Warga Filipina yang mendakwa sebagai waris Sultan Sulu yang terakhir sedang berusaha untuk menguatkuasakan anugerah AS$14.9 bilion yang diberikan kepada mereka oleh mahkamah timbang tara Perancis tahun lalu, susulan pertikaian berlarutan dengan kerajaan Malaysia berhubung perjanjian tanah era penjajah.

Malaysia, yang tidak mengambil bahagian dalam timbang tara itu, menyifatkan proses berkenaan adalah tidak sah.

Ia kemudian memperoleh penangguhan anugerah di Perancis tetapi keputusan tersebut tetap boleh dikuatkuasakan di luar negara di bawah perjanjian timbang tara Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Sulu
Pencerobohan kumpulan bersenjata Sulu terhadap Lahad Datu pada 2013.

 

Petronas berkata ia akan menentang sebarang tuntutan yang dibuat ke atas asetnya dan Malaysia berikrar untuk menggunakan semua langkah undang-undang untuk menghalang asetnya, termasuk syarikat berkaitan kerajaan, daripada dirampas di luar negara.

Unit Petronas Azerbaijan (Shah Deniz) dan Petronas South Caucasus pertama kali dirampas pada Julai 2022, tetapi kerajaan Malaysia berkata bulan lalu bahawa perintah itu telah diketepikan oleh mahkamah daerah Luxembourg.

Pada hari Selasa lalu, dokumen mahkamah yang dikongsi oleh peguam waris itu, Paul Cohen, menunjukkan bahawa bailif mahkamah di Luxembourg mengeluarkan perintah rampasan kedua ke atas unit dan akaun bank berkaitan.

Cohen, dari firma guaman British, 4-5 Gray’s Inn Square, memberitahu Reuters bahawa mahkamah daerah Luxembourg sememangnya telah menarik balik perintah rampasan pertama mengenai isu kecil yang telah ditangani, tetapi tidak membuat penghakiman berhubung merit timbang tara berkenaan.

“Terdapat ketetapan teknikal yang kini telah ditangani dengan berkesan, dan perintah pembekuan sekali lagi dilaksanakan ke atas aset Petronas di Luxembourg,” katanya menerusi e-mel.

sulu
Kumpulan bersenjata Sulu

 

Mahkamah di Luxembourg tidak dapat dihubungi untuk mendapatkan komen. Petronas dan menteri undang-undang Malaysia juga tidak menjawab permintaan untuk mendapatkan ulasan.

Pertikaian itu berpunca daripada perjanjian yang ditandatangani pada 1878 antara dua penjajah Eropah dan Sultan Sulu untuk menggunakan wilayah baginda di Malaysia masa kini – perjanjian yang Malaysia yang merdeka hormati sehingga 2013, dengan membayar jumlah token setiap tahun kepada waris kesultanan itu.

Kuala Lumpur kemudian menghentikan pembayaran selepas pencerobohan berdarah oleh penyokong bekas kesultanan itu yang ingin menuntut semula tanah mereka daripada Malaysia.

Waris berkenaan berkata mereka tidak terlibat dalam pencerobohan itu dan meminta timbang tara berhubung penggantungan bayaran.

apps

DOWNLOAD APPS DEFENCE  SECURITY ASIA

 

Sebarang pertanyaan tentang pengiklanan, boleh hubungi admin di/To advertise can contact admin at: haikalhamas73@gmail.com

 

 

 

Comments
Loading...