Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

Russia Kerah Sistem Pertahanan Udara Paling Canggihnya, S-500 “Prometheus” ke Konfllik Ukraine

Russia dilaporkan telah mengerah sistem pertahanan udara paling canggihnya, S-500 “Prometheus” ke Semenanjung Crimea yang ditawannya dariada Ukraine bagi melindungi Jambatan Kerch yang merentasi Selat Kerch.

0 965

(DEFENCE SECURITY ASIA) – Russia dilaporkan telah mengerah sistem pertahanan udara paling canggihnya, S-500 “Prometheus” ke Semenanjung Crimea yang ditawannya dariada Ukraine bagi melindungi Jambatan Kerch yang merentasi Selat Kerch.

Dakwaan itu dibuat oleh Pengarah Perisikan Ukraine Lt Jen Krylo Budanov.

Jika benar dakwaan dibuat oleh Budanov itu, maka ia adalah kali pertama sistem pertahanan udara jarak jauh S-500 itu dikerah ke mana-mana medan peperangan yang akan memberikan Russia keupayaan mempertahankan kepentingannya daripada serangan udara terutamanya peluru berpandu ballistik.

“Elemen terkini (Russia) iaitu S-500 telah muncul di Bandar Kerch,” menurut pengarah perisikan Ukraine itu dalam temuramah dengan media tempatan, sambil menambah bahawa Moscow mungkin mahu menguji sistem pertahanan udara terkini ini yang baru sahaja selesai fasa pembangunan.

Jambatan Kerch yang menghubungkan wilayah Russia, Krasnodar Krai dengan Semenanjung Crimea telah dibina oleh Moscow tidak lama selepas ia berjaya menawar Crimea daripada Ukraine.

Dibina dengan kos US$3.7 billion (RM17.41 billion), jambatan sepanjang 19km itu jua merupakan jambatan terpanjang di Eropah.

Russia
“S-500”

 

Sepanjang konflik Russia-Ukraine, Kiev menggunakan peluru-peluru berpandu kruis seperti Storm Shadow dan SCALP telah melancarkan serangan beberapa kali terhadap jambatan itu beberapa kali dalam usahanya untuk memusnahkan jambatan itu yang digunakan oleh Russia untuk menghantar bekalan kepada tenteranya di Crime.

Menurut agensi berita Russia, TASS pada April lalu, Menteri Pertahanan pada ketika itu Sergey Shoigu berkata bahawa sistem pertahanan udara S-500 akan mula dikerah  untuk tugasan kombat pada tahun ini.

Sistem pertahanan udara jarak jauh S-500 yang bakal diterima dan dioperasikan oleh tentera Russia bermula pada tahun ini akan datang dalam dua varian iaitu – untuk menangani peluru berpandu ballistik (Ballistic Missile Defence – BMD) dan sistem pertahanan udara jarak jauh.

Menurut laporan oleh media Russia, Izvestia yang memetik sumber-sumber daripada Kementerian Pertahanan negara itu menyatakan bahawa tentera negara itu telah melaksanakan pelbagai ujian sebelum mengoperasikan sistem itu pada tahun ini.

Ujian-ujian yang dilakukan terhadap sistem pertahanan udara S-500 itu menunjukkan ia sememangnya berkemampuan memintas dan menembak jatuh peluru berpandu

Malah dalam satu ujian yang dilaksanakan pada Februari tahun ini, sistem peluru berpandu S-500 telah berjaya memintas dan menembak jatuh peluru berpandu ballistik antara benua (Intercontinental Ballistic Missile – ICBM) R-29RMU2 Sineva.

S-500

Kerch
Jambatan Kerch 

 

Dalam ujian yang dilakukan itu, peluru berpandu ICBM Sineva yang dilancarkan oleh kapal selam berkuasa nuklear di Laut Laptev telah dipintas oleh sistem pertahanan udara S-500 di tapak ujian Chizha yang berada di wilayah Arkhangelsk.

Selain itu, sistem pertahanan udara S-500 juga telah menjalani ujian dimana ia dilaporkan telah menembak jatuh satelit Russia, Kosmos-1408 yang dimusnahkan di orbit pada pada November 2021.

Ujian penembakan jatuh satellit Kosmos itu turut membimbangkan Amerika Syarikat terhadap kemampuan sistem pertahanan udara anti-satellit.

Kementerian Pertahanan Russia menyatakan bahawa ujian-ujian yang dilakukan menunjukkan bahawa sistem pertahanan udara S-500 telah melepasi segala ujian yang telah ditetapkan bagi membolehkan ia menangani ancaman udara masa kini dan masa depan.

Untuk menangani sasaran-sasaran aerodinamik, sistem pertahanan udara S-500 itu menggunakan peluru berpandu jarak jauh (interceptor) 40H6M yang telah pun digunakan oleh sistem pertahanan udara S-400 manakala bagi memintas peluru berpandu ballistik di luar atmosfera bumi berkemungkinan di kedudukan berhampiran angkasa lepas,ia menggunakan peluru berpandu 77N6.

 

Sistem pertahanan udara S-500 yang dibangunkan oleh firma pertahanan Russia, Almaz-Antey berkemampuan menembak jatuh sasaran pada jarak 500km hingga 600km, yang diperakui sebagai sistem pertahanan udara paling jauh.

Ia menembak jatuh 10 sasaran secara serentak.

Satu bateri sistem pertahanan udara itu memiliki sehingga empat buah radar yang membolehkan ia mengesan dan menjejaki sasaran daripada jarak diantara 800km sehingga 2,000km. — DSA

 

 

Comments
Loading...