Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

Duta China Ke Filipina Perlu “Ditendang Keluar”, Hantar Balik Ke Beijing

Saranan kepada kerajaan Filipina itu telah disuarakan oleh senator Risa Hontiveros yang mahukan duta China ke Filipina itu, Huang Xilian itu “ditendang keluar” daripada negara Asia Tenggara itu dan dihantar pulang ke Beijing kerana kenyataan yang "menjijikan" oleh beliau.

0 1,309

(DEFENCE SECURITY ASIA) – Kerajaan pimpinan Presiden Ferdinand “Bong Bong” Marcos perlu mendesak China supaya memanggil pulang dutanya di Filipina kerana telah mengeluarkan kenyataan yang dianggap oleh banyak rakyat negara Asia Tenggara itu sebagai “mengugut.”

Saranan kepada kerajaan Filipina itu telah disuarakan oleh senator Risa Hontiveros yang mahukan duta China ke Filipina itu, Huang Xilian itu “ditendang keluar” daripada negara Asia Tenggara itu dan dihantar pulang ke Beijing kerana kenyataan yang “menjijikan” oleh beliau.

“Ini adalah kenyataan yang amat menjijikan oleh duta Huang Xilian. Amat berani beliau mengugut kita. Pejabat Presiden Filipina mesti memberitahu Beijing supaya memanggil balik wakilnya di Manila secepat mungkin,” kata senator itu.

Duta
Senator Filipina,Risa Hontiveros

 

Seorang lagi senator Filipina, Grace Poe pula berkata kenyataan duta China ke Filipina itu tidak sepatutnya berlaku, manakala rakannya, senator JV Ejercito pula berkata apa yang diluahkan oleh Huang itu menunjukkan Beijing tidak boleh dipercayai.

Ketika berucap pada forum berkenaan hubungan Filipina dan China di Manila baru-baru ini, Huang memberitahu Manila supaya menentang usaha kemerdekaan Taiwan dan tidak “bermain api” dengan menawarkan Amerika Syarikat akses kepada pangkalan-pangkalan tentera berhampiran dengan Selat Taiwan “sekiranya ia benar-benar mengambil-berat tentang 150,000 rakyat Filipina yang bekerja di Taiwan.”

Hubungan Beijing-Manila sejak Presiden Marcos mengambilalih mengambilalih pemerintahan negara Asia Tenggara itu daripada Rodrigo Duterte, semakin dingin dikala hubungan Manila dengan Washington semakin erat.

Ketika Filipina diperintah oleh Duterte, Filipina mengambil sikap berbaik-baik dengan China.

Perasaan marah yang “membuak-buak” Beijing terhadap Manila akhir-akhir ini dipercayai tercetus akibat keputusan Filipina baru-baru ini yang bertindak memberi lebih banyak akses kepada Amerika Syarikat terhadap pangkalan-pangkalan tenteranya terutama yang terletak tidak jauh daripada Selat Taiwan.

Filipina
Tentera Amerika dan Filipina dalam satu latihan bersama.

 

Beijing melihat tindakan Manila memberi akses pangkalan tenteranya kepada Amerika Syarikat terutamanya berhampiran dengan Taiwan sebagai tindakan mencampuri urusan dalam negara pulau itu.

 Keempat-empat lokasi baru yang diberikan akses kepada Amerika Syarikat adalah — Pangkalan Laut Camilo Osias di Sta Ana di Cagayan, Lapangan Terbang Lal-lo di Cagayan, Kem Melchor Dela Cruz di Gamu, Isabela dan  Balabac di Palawan.

 Penambahan akses pangkalan tentera Filipina kepada Amerika Syarikat  itu berlaku ketika  ketegangan di antara Washington dan Beijing berhubung isu-isu Laut China Selatan dan Taiwan semakin meningkat.

Pangkalan Laut Camilo Osias di Sta Ana di Cagayan dan Lapangan Terbang Lal-Ilo juga di Cagayan hanya terletak kira-kira 500km daripada Kaoshiung, Taiwan manakala Balabac di Palawan untuk menangani pergerakan tentera China di Kepulauan Spratly.

Amerika Syarikat dan Filipina menyatakan bahawa mereka akan mempercepatkan lagi perlaksanaan perjanjian yang dikenali sebagai “Enhanced Defense Cooperation Agreement” (EDCA), dengan pembukaan empat lagi pangkalan tentera Filipina kepada Amerika Syarikat.

F-22 Raptor
Dua buah pesawat F-22 Raptor Tentera Udara Amerika Syarikat dan dua buah pesawat pejuang ringan FA-50PH milik Tentera Udara Filipina dalam latihan bersama baru-baru ini.

 

Persetujuan terbaru itu menambah akses Amerika Syarikat kepada pangkalan-pangkalan tentera Filipina kepada sembilan buah keseluruhannya berbanding lima buah sebelum ini.

Lima buah pangkalan tentera Filipina yang diberi akses kepada Amerika Syarikat sebelum ini adalah Pangkalan Udara Antonio Bautista di Palawan, Pangkalan Udara Basa di Pampanga, Fort Magsaysay di Nueva Ecija, Pangkalan Udara Lumbia di Cagayan de oro dan Pangkalan Udara Benito Ebuen di Cebu.

Sehingga kini, Amerika Syarikat telah melabur kira-kira US$82 juta (RM328 juta) untuk mempertingkatkan infrastruktur dan kemudahan di kelima-lima pangkalan tentera Filipina itu.

Ditandatangani pada 2014, EDCA memberikan kebenaran kepada tentera Amerika Syarikat untuk membina kemudahan, membawa masuk peralatan dan kelengkapan serta melaksanakan latihan bersama di pangkalan-pangkalan tentera Filipina yang dipersetujui.

Mempunyai akses kepada pangkalan-pangkalan tentera Filipina di utara negara dan di Pulau Palawan, selatan negara itu memberikan kelebihan kepada Amerika Syarikat sekiranya berlaku konflik di Laut China Selatan atau Taiwan. — DSA

Apps

DOWNLOAD APPS DEFENCE  SECURITY ASIA

 

Sebarang pertanyaan tentang pengiklanan, boleh hubungi admin di/To advertise can contact admin at: haikalhamas73@gmail.com

 

 

Comments
Loading...