Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

Presiden Iran Ebrahim Raisi, Menteri Luar Dikhuatiri Terbunuh Dalam Nahas Helikopter

"Helikopter Presiden (Iran) Ebrahim Raisi terbakar sepenuhnya dalam nahas itu ... malangnya, semua penumpang dipercayai telah meninggal dunia," kata pegawai tersebut kepada agensi berita, Reuters.

0 816

(DEFENCE SECURITY ASIA) — Harapan semakin pudar bahawa Presiden Iran, Ebrahim Raisi, dan menteri luar negaranya Amir-Abdollahian telah terselamat dalam nahas helikopter di kawasan pergunungan dan cuaca sejuk, kata seorang pegawai Iran pada Isnin (20 Mei) selepas pasukan mencari menjumpai bangkai helikopter tersebut.

“Helikopter Presiden Raisi terbakar sepenuhnya dalam nahas itu … malangnya, semua penumpang dipercayai telah meninggal dunia,” kata pegawai tersebut kepada agensi berita, Reuters.

Televisyen negara Iran melaporkan bahawa tiada “tanda” kehidupan di kalangan penumpang.

“Setelah menjumpai helikopter itu, masih tiada tanda penumpang helikopter tersebut masih hidup,” lapor TV negara.

Pasukan penyelamat bertarung dengan ribut salji dan keadaan pergunungan yang sukar sepanjang malam untuk mencapai bangkai helikopter di wilayah Azerbaijan Timur pada awal pagi Isnin.

Iran
Helikopter dinaiki Raisi dan tiga penumpang yang lain sebelum ia terhempas.

 

“Kami boleh melihat bangkai helikopter dan keadaannya tidak kelihatan baik,” kata ketua Bulan Sabit Merah Iran, Pirhossein Kolivand, kepada TV negara.

Raisi, 63, dipilih sebagai presiden pada 2021, dan sejak mengambil alih jawatan, beliau telah mengarahkan undang-undang moral diperketatkan, mengawasi tindakan keras terhadap protes anti-kerajaan, dan berusaha keras dalam perbincangan nuklear dengan kuasa dunia.

Sebuah dron Turkiye “Akinci” mengenal pasti sumber haba yang disyaki sebagai bangkai helikopter tersebut dan telah berkongsi koordinat tapak kemalangan yang mungkin dengan pihak berkuasa Iran, lapor agensi berita Anadolu sebelum ini di X.

Agensi berita negara IRNA melaporkan Raisi sedang terbang dalam helikopter Bell 212 buatan AS.

Pemimpin Tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei, yang memegang kuasa utama dengan kata akhir dalam dasar luar negara dan program nuklear Iran, berusaha meyakinkan rakyat Iran bahawa tidak akan ada gangguan kepada urusan negara.

Ketua staf tentera Iran mengarahkan semua sumber tentera dan Pengawal Revolusi elit digunakan dalam operasi mencari dan menyelamat.

Iran
Penumpang helikopter malang di Iran.

 

Sebelum ini, penyiar nasional telah menghentikan semua program biasa untuk menunjukkan doa yang diadakan untuk Raisi di seluruh negara.

Pada awal pagi Isnin, ia menunjukkan pasukan penyelamat, memakai jaket terang dan lampu kepala, berkumpul mengelilingi peranti GPS semasa mereka mencari di lereng gunung yang gelap gelita dalam ribut salji.

“Kami sedang mencari dengan teliti setiap inci kawasan umum nahas,” kata media negara yang memetik seorang komander tentera wilayah.

“Kawasan ini mempunyai keadaan cuaca yang sangat sejuk, hujan, dan berkabus. Hujan secara beransur-ansur bertukar menjadi salji.”

Beberapa negara menyatakan kebimbangan dan menawarkan bantuan dalam apa jua usaha penyelamatan.

Pentadbiran Rumah Putih berkata Presiden Amerika Syarikat Joe Biden, telah diberi taklimat mengenai laporan tentang nahas itu.

China berkata ia sangat bimbang. Kesatuan Eropah menawarkan teknologi pemetaan satelit kecemasan. — DSA

Comments
Loading...