Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

82 Peratus Komponen Dron Buatan Iran “Disumbang” Amerika Syarikat – Pengkaji

“Di ketiga-tiga model dron buatan Iran itu,kita dapati terdapat 500 komponen yang berlainan. Kita telah mengenalpasti komponen-komponen itu telah dibuat oleh 70 buah syarikat daripada 13 buah negara berlainan.”

0 2,198

(DEFENCE SECURITY ASIA) – Kajian dilakukan oleh sekumpulan penyelidik bebas British menyatakan bahawa  bahawa 82 peratus daripada komponen pesawat tanpa pemandu (dron) buatan Iran yang digunakan oleh tentera Russia di Ukraine diperbuat oleh syarikat-syarikat Amerika Syarikat.

Kumpulan penyelidik itu, Conflict Armament Research telah dipelawa ke Ukraine dan telah melakukan kajian terhadap tiga buah dron buatan Iran iaitu Shahed-131, Shahed-136 dan Mohajer-6 yang digunakan oleh Russia di Ukraine.

Dron-dron buatan Iran yang digunakan oleh tentera Russia telah tiba di Ukraine pada Ogos tahun lepas, mengikut maklumat perisikan oleh pegawai-pegawai tentera Amerika Syarikat.

Tentera Ukraine mendakwa bahawa Russia menggunakan dron-dron buatan Iran itu untuk memusnahkan aset-aset tentera  yang “didermakan” oleh negara Barat seperti meriam, serta infrastruktur awam seperti janakuasa-janakuasa elektrik, pelabuhan dan juga pusat-pusat pemerintahan tentera.

Shahed-131 dan Shahed-136  merupakan dron berani mati, yang direka untuk meletup apabila ia merempuh sasarannya, manakala Mohajer-6 pula adalah dron bersenjata yang digunakan untuk tugas-tugas ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaisance) serta serangan.

Iran
Dron “Ababil” Iran

 

“Di ketiga-tiga model dron buatan Iran itu,kita mendapati terdapat 500 komponen yang berlainan. Kita telah mengenalpasti komponen-kompnen itu telah dibuat oleh 70 buah syarikat daripada 13 buah negara berlainan.”

“Dan 82 peratus daripada komponen-komponen itu dibuat di Amerika Syarikat,” kata Damien Spleeters yang mengetuai kumpulan penyelidik itu.

Kebanyakan daripada komponen-komponen itu dibuat pada tahun 2021 dan 2022.

Banyak daripada komponen itu berasal daripada Amerika Syarikat dan negara-negara Kesatuan Eropah, walaupun Iran dikenakan sekatan ketenteraan yang ketat daripada negara-negara itu, katanya.

Ia menunjukkan sekatan yang dikenakan terhadap Iran tidak berkesan, menurutnya.

Syarikat Iran yang membuat dron-dron berkenaan, Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation (HESA) telah dikenakan sekatan oleh Amerika Syarikat sejak tahun 2008.

Shahed
Presiden Ukraine bersama bangkai dron berani mati buatan Iran, Shahed.
Shahed-136
Dron berani mati “Shahed-136” sebelum membedil sasaran di Kiev. (AFP)

 

“Saya selalu bercakap dengan penguatkuasa undang-undang bahawa ia agak sukar untuk menguatkuasa sekatan kerana komponen itu berada di mana-mana. Tetapi terdapat barangan yang kami temui adalah agak canggih,” katanya.

Selain menemui semikonduktor canggih pada senjata-senjata buatan Iran, kumpulan pengkaji bebas itu turut mengenalpasti cip-cip yang murah dan mudah didapati.

“Banyak daripada cip yang digunakan oleh sistem ketenteraan seperti dron turut digunakan secara meluas oleh barangan keperluan awam,” menurut Prof Chris Miller yang merupakan pengarang buku “Chip Wars” dan tenaga pengajar di Universiti Tufts.

Kumpulan penyelidik itu mengatakan, hasil daripada analisis yang dilakukan oleh mereka terhadap dron-dron Iran sejak 2017 menunjukkan bahawa sistem itu bukan sahaja semakin canggih dan moden, tetapi juga semakin berkemampuan daripada segi prestasinya.

Dron

Komponen-komponen elektronik yang ditemui pada dron-dron Shahed menunjukkan bahawa dron terbabit berkemampuan untuk terbang tepat ke sasarannya walaupun menerima gangguan elektronik kerana ia  dilengkapi dengan modul navigasi satelit bagi membolehkannya terus beroperasi di kawasan dimana signal navigasi satelit telah diganggu (jammed).

“Terdapat peningkatan yang besar daripada segi kemampuan dron-dron Iran itu. Mereka (Iran) telah berjaya menambah lebih banyak kemampuan dan ketahanan kepada sistem persenjataan yang mereka eksport,” kata beliau. —  DSA

apps

DEFENCE  SECURITY ASIA APPS

 

To advertise contact admin: haikalhamas73@gmail.com

Comments
Loading...