Defence Security Asia
Informasi Pertahanan Anda

Belon Pengintip: Agenda Strategik Beijing Dalam Menjatuhkan Washington

AS percaya projek belon pengintipan itu dipercayai dikendalikan dari wilayah Hainan China dengan negara yang disasarkan termasuk Jepun, India, Vietnam, Taiwan dan Filipina. Belon-belon pengintipan juga beroperasi di Amerika Utara dan Amerika Selatan, Asia Tenggara, Asia Timur dan Eropah.

0 1,088

Collins

Penulis: Collins Chong Yew Keat

Penganalisis Hubungan Antarabangsa, Strategi dan Keselamatan

 

 

(DEFENCE SECURITY ASIA) – Insiden kehadiran belon pengintip China di Amerika Syarikat (Amerika) pada bulan lalu merupakan kesinambungan spektrum baharu unjuran kuasa China di luar negara, bertujuan untuk menguji respons Barat.

Namun apa yang lebih penting, belon-belon itu adalah untuk mendapatkan maklumat strategik dan meningkatkan kapasiti pengintipan.

Program belon pengintip belon China adalah sebahagian daripada armada yang lebih luas merentasi lima benua.

Amerika percaya projek belon pengintipan itu dipercayai dikendalikan dari wilayah Hainan China dengan negara yang disasarkan termasuk Jepun, India, Vietnam, Taiwan dan Filipina.

Belon-belon pengintipan juga beroperasi di Amerika Utara dan Amerika Selatan, Asia Tenggara, Asia Timur dan Eropah.

Belon
Detik-detik belon pengintip milik China ditembak jatuh di luar pantai North Carolina pada 5 Feb lepas.

 

Sumber perisikan Amerika mempunyai bukti kukuh untuk menunjukkan bahawa program belon adalah program pengawasan udara yang dijalankan oleh tentera negara itu atau People’s Liberation Army (PLA).

Keaiban besar yang ditujukan kepada Amerika menerusi kehadiran belon belon di negara itu bertujuan untuk menghantar isyarat jelas kepada seluruh dunia bahawa China kini mempunyai kapasiti yang hampir tidak terhad untuk menguji dan mencabar kesediaan dan daya tahan hampir semua negara di dunia dan ia boleh terlepas daripada sebarang implikasi  jelas.

 Ia bertujuan untuk menjadikan Presiden Jo Biden kelihatan lebih lemah dan lebih terdedah, dan untuk melemahkan imej Amerika di kalangan sekutu dan seterusnya menggalakkan pemain anti-AS.

 Ia juga diinginkan sebagai kemenangan psikologi yang murah dan berkesan ke atas Barat dan Amerika, dan menggunakan tindakan balas Washington dalam menembak jatuh belon sebagai alasan untuk membidas respon keras itu.

 Beijing berhasrat untuk memberi mesej bahawa Amerika boleh disusupi dengan cara yang murah dan berkesan, bertindak sebagai kelemahan memalukan kepada Barat dan menghantar amaran pencegahan jelas kepada negara lain.

Belon

Memandangkan ia cuba mempamerkan kepercayaan dan keyakinan yang lebih besar dalam sistem dunia baharu yang diterajui China, ia berusaha untuk melemahkan bidang ketertiban dan kepercayaan dan perikatan berasaskan Barat dengan memberi mesej bahawa Amerika tidak lagi kebal.

Halaman belakang Amerika kini boleh dilanggar dengan mudah dan jika Amerika boleh menjadi mangsa kepada langkah ini, maka pemain lain akan lebih terdedah dan terus lemah di bawah keupayaan Beijing.

 Ia mengukuhkan mesej dan tanggapan bahawa jangkauan kuasa China akan terus kekal, dan dunia mesti menerima hakikat bahawa China telah bangkit dan akan menjadi cabaran paling serius terhadap kuasa dan dominasi Amerika

 Ia tidak lagi mematuhi prinsip membida masa dan bersabar dalam polisi kuasanya, memandangkan Beijing kesuntukan masa untuk mengejar kelebihan Barat yang lebih berdaya tahan dalam jangka masa panjang.  

Program teknologi belon China juga menyerlahkan hasrat negara itu untuk meraih faedah daripada usaha mengejar penguasaan harta intelek asing, yang kemudiannya digunakan untuk membangunkan keupayaan sendiri  melalui program pengawasan dan pengintipan yang meluas.

Kebanyakan negara lain tidak akan mempunyai kapasiti untuk menembak jatuh belon seperti itu, dan ia boleh digunakan sebagai alat jangka pendek yang cepat dan berkesan.

Pelbagai dokumen kerajaan China menunjukkan bahawa belon meteorologi semakin penting untuk strategi aeroangkasa PLA.

Rancangan Lima Tahun China ke-14 untuk 2035 menyenaraikan teknologi aeroangkasa sebagai barisan hadapan penyelidikan di mana Beijing memperdalam kerjasama ketenteraan-sivil untuk meningkatkan kekuatan ketenteraan dan ekonomi China, dengan ‘matlamat membina ketenteraan seratus tahun’ menjelang 2027.

Belon digunakan untuk perisikan tentera, pengawasan dan peninjauan dan boleh dilengkapi dengan peledak atau senjata lain tertentu.

China Meteorology Agency (CMA) mempunyai belanjawan tahunan sebanyak AS$5.8 bilion (RM23.3 bilion) pada 2022, dan terlibat dalam projek ‘gabungan tentera-awam’ dan bekerjasama dengan PLA.

FA-50
Peluru berpandu AIM-9 digunakan oleh F-22 Raptor untuk menembak jatuh belon pengintip China.

 

Menurut Institut Projek 2049, CMA juga mempunyai keupayaan berpotensi untuk pengumpulan dan pengawasan perisikan tentera.

Matlamat Beijing adalah untuk melancarkan penggunaan kapal udara altitud tinggi sebagai sebahagian daripada strategi yang lebih luas untuk penguasaan di rantau angkasa lepas.

PLA menganggapnya sebagai bahagian penting dalam medan perang bersepadu lima dimensi iaitu peperangan darat, laut, udara, angkasa lepas dan elektronik, dengan alasan bahawa kawasan berhampiran angkasa lepas menjadi satu lagi domain geostrategik di mana pemain lain, terutamanya Amerika, berada dalam kedudukan yang strategik dan dominan.

Strategi aeroangkasanya telah mengalami transformasi, di mana sejak tahun 1990-an, Tentera Udara PLA telah mengasaskan strateginya pada ‘pertahanan udara wilayah’, memfokuskan pada pertahanan udara tanah besar China.

Apabila perubahan dalam ancaman semakin meningkat, doktrin ‘keupayaan aeroangkasa bersepadu’ telah diterima pakai, di mana pentadbiran Xi secara rasmi mengiktiraf ‘keupayaan aeroangkasa bersepadu’ sebagai strategi teras PLA.

Belon

 

Jepun mengumumkan bahawa selepas mereka menganalisis semula kes lepas objek terbang yang tidak dikenali, mereka sangat mengesyaki bahawa China telah menerbangkan sekurang-kurangnya tiga belon pengintip merentasi wilayah mereka sejak 2019.

Pegawai Taiwan mendakwa bahawa Taiwan juga telah diintip oleh berpuluh-puluh belon tentera China .

Perbuatan yang telah melanggar undang-undang antarabangsa dan ketenteraman global ini, sekali lagi telah disambut dengan tindak balas dan sekatan yang lemah.

Negara-negara terlalu takut untuk menentang langkah-langkah ini, dan seterusnya dihalang oleh kebergantungan hubungan ekonomi mereka dengan Beijing.

Sama seperti Moscow dalam mewajarkan perang di Ukraine, dan dengan ucapan Putin baru-baru ini dalam mempertahankan Moscow dan tindakannya sendiri dengan menyalahkan Barat dan Amerika sebagai pengganas dan punca utama konflik di Ukraine, Beijing menggunakan naratif yang sama dalam mewajarkan sebab tindakan  yang diambil untuk mempertingkat matlamat globalnya.

F-22
Amerika menggunakan pesawat F-22 “Raptor” untuk menembak jatuh belon pengintip China.

 

Washington dijadikan sebagai kambing hitam yang mudah bagi Beijing untuk menyalahkannya sebagai pelaku utama dalam menindas hak negara lain, dan ini menimbulkan ketakutan dan kebencian yang memuncak dan sistemik terhadap Barat.

Reputasi dan persepsi global terhadap China telah merosot selama bertahun-tahun, diburukkan lagi oleh pandemik dan ketidakpatuhannya kepada undang-undang antarabangsa. Namun Beijing cuba untuk memperluas soft power dan pengaruhnya dengan pelbagai kaedah termasuk pengintipan digital dan penggunaan taktik kebergantungan ekonomi dan desakan agresif militari.

Kekurangan bantahan dan penolakan bersepadu daripada komuniti global, mendedahkan kerapuhan peraturan berdasarkan peraturan antarabangsa, di mana negara lain ditarik ke orbit Beijing, yang menandakan bukti yang semakin meningkat kepada keupayaan China untuk menghalang negara lain daripada mengkritik mereka.

Pemerhati lain juga menunjukkan trend yang semakin meningkat dalam taktik Beijing untuk menepis sebarang tuduhan atau dakwaan oleh Barat, khususnya Amerika, dengan kaedah “whataboutism”, yang merupakan satu cara untuk bertindak balas terhadap tuduhan dengan mengemukakan tuduhan balas. Setiap kali ada bantahan oleh Amerika atau tindakan keras yang diambil ke atas tindakan pertama China, ia akan dipenuhi dengan dakwaan balas menggunakan alasan dan konteks yang sama dalam menuduh Barat yang memulakan tindakan tersebut.

Setiap kali Beijing melakukan tindakan yang bersifat  melanggar undang-undang antarabangsa, ia selalunya tidak dihukum dan sebahagian besarnya diabaikan tanpa hukuman yang nyata. Ini hanya akan menjadikan Beijing lebih berani dalam meneruskan agendanya.

Belon
Anggota tentera Amerika mengutip serpihan belon pengintip China selepas ia ditembak jatuh oleh pesawat pejuang F-22 Raptor pada awal Februari lepas.

 

AS sejak awal zaman 1990-an berharap dapat membawa China kepada sistem dan budaya baharu demokrasi, kebebasan dan menjadi pemain yang mematuhi undang-undang yang akan memperkayakan lagi kemajuan China sendiri dan tujuan global. Berpuluh tahun berlalu, dan dengan masa dan wang yang terbuang, matlamat Beijing semakin dilihat di Washington sebagai tidak sesuai dengan harapan Amerika.

Tetapi apabila Amerika bercakap tentang melindungi sistem global yang berasaskan norma dan undang-undang antarabangsa yang perlu dipatuhi dengan adil oleh semua pihak, Beijing percaya Amerika mahu mengekang China dan mempertahankan hegemoni Barat.

Ini seterusnya menandakan persaingan kuasa dan konflik baharu yang tidak dapat dielakkan, di mana perangkap Thucydides yang panjang akan berterusan.  — DSA

Apps

DOWNLOAD APPS DEFENCE  SECURITY ASIA

 

Sebarang pertanyaan tentang pengiklanan, boleh hubungi admin di/To advertise can contact admin at: haikalhamas73@gmail.com

 

Comments
Loading...